BLOG

Evlilik Atölyesi

3 Dakikada Gelinliğin Yüz Yıllık Değişimi

Gelinliğin tarihçesi eski medeniyetlere kadar uzanıyor. 4 bin yıl kadar önce Eski Mısır’da gelinler, kat kat keten kumaştan pileli elbiseler giyerdi. Antik Yunan’da ise beyaz renk kutlamayı temsil ettiğinden, gelinler düğün törenlerinde beyaz kıyafetler giyerdi. Zaman içinde gelinliğin şekli de rengi de değişti. Ortaçağ’da kadınlar gelinliğin renginden çok kumaşının kalitesine ve gösterişine dikkat ettiler.

16. yüzyılda gelinlikte beyaz renk kullanımı yeniden yaygınlaşsa da bugünün gelinliklerine benzeyen ve modern gelinlik olarak adlandırabileceğimiz ilk gelinlik kullanımı 1854’te dönemin İngiltere Kraliçesi Viktorya’nın Prens Albert ile evlenirken giydiği 5.5 metre kuyruklu beyaz saten kumaştan oluşan gelinliği oldu. Böylece beyaz gelinlik 1800’lü yılların ortalarından itibaren İngiltere saraylarından Osmanlı saraylarına kadar tüm dünyada yer buldu.

1800’lü yılların sonundan günümüze gelinlik modası nasıl değişti?

Kadınlar için içerik üreten Glam.com’un gelinlik modasındaki değişimi anlattığı 3 dakikalık videoda 1915 yılından itibaren gelinlik modasındaki şaşırtıcı değişimi izleyerek modanın gelinliklere yıllar içinde neler kattığını ve gelinlerin vazgeçilmezlerinin evrimini izleyeceksiniz.